Statul va încasa 433 mil. euro din licitaţia 5G după o investiţie masivă a francezilor de la Orange, de 265 mil. euro. Prima plată la bugetul de stat, de 119 mil. euro, va fi făcută pe 8 decembrie

Autor: Adrian Seceleanu 16.11.2022

Statul român va încasa 432,6 mil. euro din cea mai mare vânzare de spectru radio pe care a organizat-o din 2012 încoace, la aşa-numita licitaţie 5G, rezultatul fiind cu mult sub valoarea totală a spectrului oferit operatorilor, de 693 mil. euro, dar în linie cu estimările făcute anterior competiţiei de Vlad Stoica, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care a organizat întregul proces.

La licitaţie s-au vândut doar 76% din spectrul radio scos la vânzare de stat, în condiţiile în care de la com­petiţie a absentat Telekom România Mobile, iar sumele alocate de ceilalţi trei jucători mari au variat puternic. Francezii de la Orange au făcut cel mai mare pariu, alo­când 265 mil. euro pentru licitaţie, urmaţi la mare distanţă de Vodafone (123 mil. euro) şi RCS&RDS (46 mil. euro).

„Este un rezultat bun în actualul context economic şi politic“, a declarat Vlad Stoica. Şeful ANCOM a evocat impactul negativ al exploziei preţurilor la energie în calculele făcute de operatori în ce priveşte participarea la licitaţie, şi a reiterat ideea că în câţiva ani statul ar putea organiza o nouă licitaţie pentru a vinde spectrul rămas. Situaţia actuală „nu înseamnă că nu-i posibil ca peste doi ani să avem cerere şi să mai dăm şi celorlalţi“ licenţe 5G, a spus el.

În 2012 statul a obţinut 682,1 mil. euro de la aşa numita „licitaţie 4G“, banii venind atunci de la Orange (227 mil. euro), Vodafone (229 mil. euro), Cosmote - actualul Telekom Mobile (180 mil. euro), RCS&RDS (40 mil. euro) şi 2K Telecom (7 mil. euro).