Urmează Gala ZF 24 de ani, joi 24 noiembrie, ora 19.00. Ian Goldin, profesor de globalizare la Universitatea Oxford, invitat special la Gala ZF din 24 noiembrie: Europenii se îndreaptă către un capitol dureros, dar sunt rezilienţi

Autor: Catalina Apostoiu 16.11.2022

Europa se află sub o presiune mai mare decât în orice altă perioadă de după cel de-al doilea război mondial, scrie profesorul Ian Goldin într-o opinie publicată recent în Los Angeles Times.

O criză a energiei accelerată de războiul din Ucraina s-a transformat într-o calamitate economică generală cu implicaţii decenii de-acum încolo. Marele experiment al solidarităţii europene este testat. Sancţiunile impuse Rusiei func­ţio­nează, dar costul pentru Europa este uriaş.

Cu apropierea iernii, inflaţia sus­ţinută a preţurilor energiei va duce probabil la dobânzi din ce în ce mai mari, încetinind creşterea deja mo­destă şi punând presiune pe euro.

Pentru a îmblânzi inflaţia, BCE, ca şi Fed, încearcă să încetinească creşterea prin majorări succesive de dobânzi, cu riscul de a provoca rece­siunea. Totuşi, aceste majorări se do­ve­desc a fi un instrument ineficient. Cauza inflaţiei, scrie Ian Goldin, este externă economiilor naţionale.

Rezultatul va fi probabil un de­clin ajustat la inflaţie fără precedent al veniturilor la nivel mondial.

Războiul din Ucraina adânceşte provocările cu care se confruntă Europa, în opinia profesorului.

Multe dintre forţele care asal­tea­ză Europa se amplifică reciproc: criza energiei, inflaţia, inegalitatea econo­mică, dezechilibrele demografice, po­litica tensionată. Chiar şi aşa, a­vând în vedere modul în care uniu­nea a reacţionat şi reacţionează, e­xistă mai multe motive de optimism decât de disperare, susţine profesorul.

Pe frontul energiei, invadarea Ucrainei de către Rusia a accelerat tranziţia dinspre combustibili fosili şi a întărit angajamentul Europei de înjumătăţire a emisiilor de carbon până în 2030 şi atingere a obiectivului de neutralitate climatică până în 2050.

Războiul a împins în forţă Uniunea Europeană către o uniune energetică aşteptată de multă vreme, a dublat investiţiile în energie solară şi eoliană şi a dus la diversificarea surselor de energie dincolo de Rusia.

Faptul că Europa a înfruntat Rusia în pofida costurilor atestă maturitatea acesteia, în pofida suferinţei politice şi economice în creştere, scrie Ian Goldin. Pandemia a dus la intensificarea eforturilor de creare a unei uniuni fiscale şi a întărit puterile Comisiei Europene. Războiul din Ucraina se dovedeşte a fi un test politic şi economic din ce în ce mai dur, pe care însă Europa l-a trecut până acum. Uniunea Europeană se dovedeşte a fi printre cele mai de succes experimente din secolul 20, în opinia profesorului.

Europa s-a dovedit a fi remarabil de rezilientă şi hotărâtă. Chiar dacă îndură sacrificii dure şi scăderi ale veniturilor, europenii ştiu că ei şi lumea întreagă au nevoie ca măreţul lor experiment să reuşească.