Profil de investitor. Cum a început un agent de marketing să investească la Bursă pentru că nu s-a încadrat la un credit ipotecar

Autor: Tibi Oprea 14.11.2022

♦ Transilvania Investments, Sphera Franchise Group, Erste Bank şi BRK Financial Group, cele mai mari deţineri ale investitorului.

Petre Lică, 45 de ani, a început să investească la Bursă chiar înainte de criza financiară din 2008, care a şters într-un timp scurt părţi însemnate din câştigurile realizate de investitori poate în decursul a câtorva ani. Deşi era la început, episodul acesta nu l-a descurajat, ci l-a călit. În crizele care au urmat şi-a spus de fiecare dată că a mai trecut prin astfel de episoade şi că, într-un final, piaţa îşi va reveni.

„Am început să investesc chiar înaintea crizei din 2008. Mi se părea ireal costul unui apartament din pe­rioada boomului imobiliar. Am avut noroc că nu mă încadram la un credit ipotecar, iar şansa mea de a face mai mulţi bani era să-i investesc inteligent pe cei pe care-i câştiga­sem“, po­ves­teşte Petre Lică despre începuturile lui într-ale investiţiilor la Bursă.

Petre îşi aduce aminte că a întrat în piaţă cu aproximativ 5.000 de lei, iar brokerul l-a convins să nu cumpere acţiuni care nu sunt lichide chiar dacă au creşteri mari. Nu existau atunci nici conturi demo, nici măcar conturi online, aşa că înainte de a învăţa cum stau lucrurile, a avut parte şi de pierderi. „Am învăţat pe barba mea”, spune el.