Germania, ultimatum către Serbia: trebuie să alegeţi între UE şi Rusia

Autor: Alexandru Gologan 02.11.2022

Oficialii germani consideră Serbia duplicitară şi Belgradul trebuie să decidă singur dacă urmează calea aderării la Uniunea Europeană sau dacă intră într-un parteneriat strategic cu Rusia.

„Hotărârea asupra unei decizii este necesară, având în vedere evoluţiile geopolitice actuale. Accesul pe piaţa unică europeană este o oportunitate, însă şi o responsabilitate. Ne dorim un partener de încredere iar asta presupune loialitate. În caz contrar, vor interveni sancţiunile. Belgradul trebuie să decidă acum: UE sau Rusia”, a declarat oficialul german.

Aspiraţiile de integrare economică şi politică ale sârbilor cu Occidentul par să se năruie din cauza legăturilor de prietenie întreţinute cu Moscova. Serbia nu a adoptat sancţiuni împotriva ruşilor de la începutul invaziei acestora în Ucraina şi nici nu a condamnat în mod public acţiunile Kremlinului.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic admite existenţa acestei situaţii, însă a decis să-şi conducă ţara în direcţia Uniunii Europene. Serbia menţine statutul de candidat al Uniunii Europene încă din 2012, relatează Reuters.