BNR a decis ca băncile să îşi majoreze rezervele de capital, în contextul creşterii riscurilor la nivel European. Florian Neagu, director în BNR: Decizia BNR a fost de a majora rezervele de capital pe care le constituie băncile pentru a le putea elibera dacă evoluţiile nefavorabile se manifestă

Autor: Mircea Nica 24.10.2022

„Ne uităm la băncile cele mai importante din ţară, aşa-numitele bănci de importanţă sistemică pe care le protejăm suplimentar faţă de restul băncilor solicitându-le să ţină rezerve macroprudenţiale de capital exact pentru acest risc sistemic”, a explicat Florina Neagu.

Băncile trebuie să îşi majoreze rezervele de capital de la 0,5% la 1%, în urma deciziei luate de BNR săptămâna trecută, pentru a putea face faţă dacă situaţia economiei devine nefavorabilă, iar 9 bănci, care au fost declarate bănci de importanţă sistemică, va trebui să constituie rezerve suplimentare de la 0,5% până la 2%, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, în cadrul unei conferinţe pe teme financiare.

„În prezent, Autoritatea Bancară Europeană a construit un tablou de bord şi pentru prima oară avem toţi indicatorii pe verde. Concluzia pe care o tragem din această perspectivă comparativă europeană este că avem un sector bancar capitalizat adecvat cu capitalizare şi lichiditate suficientă pentru a continua finanţarea economiei, inclusiv în condiţiile acestea de incertitudine ridicată. Rata creditelor neperformante este indicatorul care a stat mult în roşu, iar acum este sub 3%. În economie, în continuare sunt condiţii prielnice şi acum este momentul de a construi rezerve pentru a face faţă posibilor evoluţii nefavorabile care în anul următor se vor manifesta la nivel internaţionalî, a explicat Florian Neagu.

El a completat că aceasta este o imagine care spune că acum este momentul să construim rezervele pentru a nu rata această fereastră de oportunitate.