Revoluţia fiscală din Marea Britanie, criticată până şi de americani: Preşedintele Joe Biden numeşte ”o greşeală” planul economic al premierului britanic Liz Truss

Autor: Dorin Oancea 16.10.2022

Preşedintele american Joe Biden a criticat sâmbătă planul economic iniţial al premierului britanic Liz Truss, pe care l-a calificat drept o greşeală, şi a declarat că nu este îngrijorat de puterea dolarului american în creştere, scrie Reuters.

Truss la demis vineri pe ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng şi a renunţat la unele părţi ale pachetului lor economic, după ce acesta a provocat turbulenţe pe piaţa financiară, inclusiv o scădere abruptă a valorii lirei sterline.

Biden, un democrat, critică frecvent politicile economice conservatoare, asociate în Statele Unite cu fostul preşedinte Ronald Reagan şi cu republicanii.

Totuşi, Casa Albă a refuzat anterior să comenteze planul Truss, care prevedea iniţial eliminarea cotei maxime de impozitare a veniturilor de 45% din Marea Britanie.

"Nu am fost singurul care a crezut că a fost o greşeală", a declarat Biden reporterilor.

Noul ministru de finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele taxe vor creşte şi că sunt necesare decizii dure în materie de cheltuieli, afirmând că Truss a făcut greşeli în timp ce se luptă pentru a-şi păstra poziţia, la puţin peste o lună de mandat.

Dolarul a crescut vertiginos faţă de alte monede. "Nu sunt îngrijorat de puterea dolarului. Sunt îngrijorat de restul lumii", a declarat Biden.

Preşedintele a spus că economia americană este robustă.

"Economia noastră este puternică - partea internă a acesteia. Inflaţia este la nivel mondial. Peste tot în lume este mai rău decât în Statele Unite", a spus el. "Aşa că problema este lipsa creşterii economice şi a unei politici sănătoase în alte ţări, nu la noi".

Un raport al Departamentului Muncii a arătat joi că preţurile de consum din SUA au crescut peste estimări în septembrie, în condiţiile în care chiriile şi costul alimentelor au crescut.

Preşedintele a făcut comentariile la finalul unui turneu de mai multe zile în vestul ţării care s-a încheiat în Oregon, unde a încercat să dea un impuls politic democratei Tina Kotek, care candidează pentru funcţia de guvernator.