Cultura de goji, un fruct cunoscut în Tibet şi China, este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene din 2023. Costul standard al unei culturi superintensive este de 8.000 euro/hectar

Autor: Florentina Niţu 03.10.2022

♦ Valoarea sprijinului public nerambursabil pentru înfiinţare va fi de maximum 15 mil. euro/proiect, conform datelor din ultima versiune a Planului Naţional Strategic 2023 - 2027.

Românii manifestă un interes tot mai crescut pentru cultura de goji, fruct de pădure de culoare roşiatică originar din Asia - China fiind principala ţară unde se cultivă pentru consum -, spune Adrian Nicolae, producătorul de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani pe piaţă. Astfel, începând din 2023, prin noul Plan Naţional Strategic 2023 - 2027 cultura este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene, iar costul standard al unei culturi superintensive este de circa 8.000 euro/hectar, potrivit calculelor ZF făcute  pe baza datelor din ultima versiune a Planului Naţional Strategic 2023 - 2027.

„Cei interesaţi de cultura de goji pot aplica pentru o finanţare prin fonduri europene pe submăsura 4.1a - Investiţii în exploataţii pomicole. Aceştia pot înfiinţa plantaţii profesionale de goji sau pot extinde o cultură existentă şi pot achiziţiona echipamente şi utilaje. Încă de acum 3 ani, fructul de goji a devenit autohton prin omolo­garea a două soiuri, iar această oportunitate este formidabilă pentru cei interesaţi“, consideră Adrian Nicolae.

El este de profesie economist şi deţine o afacere integrată cu fructe goji - pepinieră şi plantaţie - din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. În 2019, el a investit aproximativ 100.000 de euro în cea de-a doua plantaţie-pepinieră de goji, situată în localitatea Codlea din acelaşi judeţ. Plantaţia se întinde pe 2,5 hectare, iar pepiniera se întinde pe 1,2 hectare. Ulterior a omologat două soiuri de goji ca fiind româneşti după ce au fost adaptate.