Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite va lipsi de la funeraliile reginei

Autor: Laura Buciu 18.09.2022

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, nu va participa luni la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, a declarat duminică o sursă din cadrul Ministerului britanic de Externe, citată de Reuters.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite va lipsi luni de la funeraliile reginei Elisabeta, a declarat duminică o sursă din cadrul Ministerului britanic de Externe, contrar aşteptărilor Marii Britanii.

Arabia Saudită va fi reprezentată în schimb de prinţul Turki bin Mohammed al Saud, a precizat sursa.

Prinţul Turki este ministru de stat şi este membru al cabinetului din 2018. El este nepotul regretatului rege Fahd şi face parte din noua generaţie care a fost adusă la putere de prinţul Mohammed.

Schimbarea a fost făcută de Arabia Saudită, a adăugat sursa.

Marea Britanie i-a invitat pe şefii de stat din aliaţii săi să participe, dar este la latitudinea acestor naţiuni pe cine să trimită.

Reprezentarea saudită la înmormântare a fost urmărită îndeaproape pentru că ar marca o apropiere diplomaticp în răceala pe care ţările occidentale au impus-o prinţului Mohammed după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, despre care serviciile de informaţii americane spun că a fost aprobată de prinţul moştenitor.

Acesta a negat orice rol în această crimă. În 2020, Arabia Saudită a încarcerat opt persoane pentru perioade cuprinse între şapte şi 20 de ani pentru uciderea lui Khashoggi.