BCE încearcă să stăvilească inflaţia prin cea mai mare creştere de dobânzi din istorie. Să fi acţionat prea târziu?

Autor: Bogdan Cojocaru 09.09.2022

Ieri, BCE a decis că dintre inflaţie şi recesiune răul cel mai mare este inflaţia, pe care a atacat-o cu cea mai mare creştere de dobânzi din istoria sa, de 0,75 de puncte de bază. Dobânda de politică monetară principală a ajuns astfel la 1,25%.

Au fost duse în sus şi dobânzile la depozite. Inflaţia din zona euro a depăşit 9%, iar efectele deciziei de ieri a BCE se vor vedea, probabil, abia peste un an.

Între timp, UE este în plin război economic cu Rusia şi în unul  monetar, dar inversat, cu SUA, în care euro se depreciază tocmai deoarece BCE n-a acţionat mai hotărât până acum, dar şi din cauza slăbiciunilor din economia regiunii.

Riscul de recesiune este mare în Germania, iar mai multe industrii au început deja să-şi reducă activitatea din cauza crizei de energie şi costurilor prea mari.

Alegând să lupte cu inflaţia, BCE se asigură probabil că dacă urmează falimente şi disponibilizări, măcar presiunea preţurilor să nu mai fie atât de mare pe cei rămaşi fără loc de muncă sau pe afacerile forţate să-şi diminueze activitatea.