UPDATE2: OPEC+ a decis o creştere modestă a producţiei de petrol, în pofida solicitărilor SUA

Autor: Mihai Draghici 03.08.2022

Grupul OPEC+ a decis, miercuri, creşterea producţiei de petrol cu 100.000 de barili pe zi, începând din septembrie, o măsură cu impact redus care intervine după luni de insistenţe din partea preşedintelui SUA, Joseph Biden.

Conform agenţiei Bloomberg, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi statele partenere, un grup denumit OPEC+, vor creşte producţia de petrol cu 100.000 de barili pe zi începând din septembrie, un ritm mai redus decât în ultimele luni, în pofida presiunilor Preşedinţiei SUA.

Grupul de 23 de naţiuni va suporta proporţional volumul petrolului, iar doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor avea creşteri semnificative ale producţiei.

Este vorba de o creştere modestă, în contextul în care în lunile iulie şi august OPEC+ stabilise creşteri ale producţiei de petrol de peste 600.000 de barili pe zi.

Decizia de miercuri nu le oferă prea multe avantaje clienţilor, afectaţi din ce în ce mai mult de presiunile inflaţioniste ale carburanţilor. Indicele Brent a pierdut câştigurile înregistrate marţi, având miercuri o majorare de 1,6%, până la nivelul de 102,12 dolari / baril de petrol (la 14.00, ora Londrei, 16.00, ora României).

"Dintr-o perspectivă a echilibrelor globale, creşterea minusculă a cotelor decisă astăzi - cea mai mică din 1986 în termeni absoluţi şi cea mai mică la nivel procentual - este de faţadă. Însă, dacă preţurile la pompă vor continua să scadă, Casa Albă probabil îşi va asuma creditul pentru decizie", afirmă Bob McNally, preşedintele firmei de consultanţă Rapidan Energy Group, cu sediul în Washington.

Decizia de miercuri a fost luată în cadrul unei reuniuni desfăşurate prin videoconferinţă. Nu s-a discutat dacă producţia va continua să crească în următoarele luni. O nouă reuniune a OPEC+ este programată pe 5 septembrie.

După vizita preşedintelui Biden în Arabia Saudită, oficialii americani se declarau optimişti că Washingtonul şi Riyadul se îndreptau spre reconciliere. Cu ocazia întrevederii cu prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, Biden a afurmat că se aşteaptă la creşterea producţiei de petrol în Arabia Saudită. Marţi, Statele Unite au aprobat vânzarea de armament în valoare de 3,05 miliarde de dolari, inclusiv sisteme Patriot, în Arabia Saudită.

"Am observat că OPEC a crescut semnificativ producţia în iulie şi august, iar acum continuă acest lucru. În final, nu ne interesează volumul barililor, ci întrebarea este dacă scad preţurile", afirmă Amos Hochstein, consilier pentru Securitate Energetică la Departamentul de Stat de la Washington.

"Decizia OPEC+ privind creşterea producţiei echivalează cu zero. Volumul suplimentar este atât de modest încât nu influenţează deloc pieţele globale ale petrolului. Situaţia de pe pieţe rămâne hipersensibilă, iar volatilitatea nu va dispărea", a declarat Stacey Morris, analist în cadrul grupului VettaFi. Conform datelor Institutului American al Petrolului, Statele Unite au stocuri de peste două milioane de barili.