Georgios Athanasopoulos, CEO, Vista Bank România: Planul nostru pentru următorii 4 ani este să ajungem în primele 10 bănci. Avem resursele, avem know-how pentru a creşte banca în mod organic

Autor: Mara Rolea 12.07.2022

În următorii patru ani, Vista Bank plănuieşte să ajungă printre primele 10 bănci la nivelul sistemului bancar, cu active totale de peste 1,5 mld. euro, depozite în jurul a 1,4 mld. euro, iar împtrumuturile aproape de 100 mil. euro,  a spus  Georgios Athanasopoulos, CEO al Vista Bank România, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

"Trebuie să obţinem o cifră considerabilă pentru a genera o rentabilitate a capitalului propriu acceptabilă pentru acţionarii noştri şi pentru a satisface nevoile clienţilor, deoarece nu există un motiv real de  a exista dacă nu îndeplinim aceste două cerinţe. Suntem o bancă universală, dar obiectivul principal este să fim o bancă corporatistă de mijloc. În partea de retail vrem să deservim şi linii cu resurse financiare puternice, nu ne dorim o clientelă în masă. Şi un alt segment pe care îl adăugăm prin Credit Agricole, ceva ce ne-am fi dorit să facem în trecut, dar nu am reuşit, este agribusiness. Acordăm o atenţie semnificativă către agricultură, considerăm că România are un avantaj semnificativ mai ales cu situaţia de acum cu conflictul din Ucraina.”


Ce a mai spus Georgios Athanasopoulos la ZF Bankers:

-„Este parte din strategia noastră să achiziţionăm mai multe bănci. Una dintre încercările reuşite a fost achiziţia Credit Agricole.”

-„Fiecare potenţială achiziţie pe care o luăm în considerare ar trebui să respecte două elemente: să fie adecvat pentru strategia noastră şi să fie potrivit din punct de vedere economic.”

-„Performanta noastră financiară în primele 6 luni: contul de management este destul de ok, profitul nostru este dublu faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.”

-„În 2021, randamentul capitalului propriu din România a fost puţin peste 12%. În UE a fost sub 10%, marile bănci europene se luptă să obţină randamente acceptabile, aşa că aceasta este o dovadă clară că piaţa are mult potenţial.”

-„ Sistemul bancar din Romania este foarte solid aşa că poate absorbi orice risc care ar putea veni însă pentru următoarele şase luni băncile sunt deja prudente pentru a vedea cum se vor mişca lucrurile. Nu văd ca lucrurile să meargă mai rău şi nu cred că România va intra în recesiune decât dacă ceva de mare anvergură o va afecta.”