ZF Live. Gabriel Sincu, country director pentru România în cadrul TMF: România, pe locul 33 din 77 de ţări în topul privind complexitatea fiscală şi birocraţia. Brazilia este fruntaşă, pe când paradisul fiscal Insulele Cayman ocupă ultimul loc

Autori: Robert Manea , Mara Rolea 13.07.2022

The Global Business Complexity Index (GBCI) este studiul anual efectuat de grupul TMF, o companie internaţională din sfera serviciilor profesionale TMF are prezenţă în 85 de jurisdicţii, inclusiv România, şi are peste 9.000 de angajaţi.

România se află în prima jumă­tate a clasa­men­tului realizat de grupul TMF privind com­plexi­tatea de a face business în diferite ţări de la nivel mondial. Mai exact, piaţa locală ocupă locul 33, iar prezenţa pe o poziţie aparent frun­taşă indică de fapt contrariul - România este o piaţă birocratică, cu fiscalitate com­plicată, situaţie ce poate îngreguna misiu­nea unui in­vestitor străin de a veni aici.

Brazilia se poziţionează în frun­tea cla­samentului, cu cel mai dificil sau complex mediu fiscal, pe când la polul opus, locul 77 este ocupat de Insulele Cayman, un ade­vărat paradis fiscal, relevă studiul anual The Global Business Complexity Index efectuat de grupul TMF, o companie in­ternaţională din sfera serviciilor profesio­nale. Grupul TMF are prezenţă în 85 de ţări, dintre care anul acesta au fost incluse în studiu 77.