ANALIZĂ. Soluţiile producătorilor de medicamente pentru criza ambalajelor: stocuri de siguranţă şi comenzi în avans

Autor: Georgiana Mihalache 05.05.2022

♦ Costurile ambalajelor în care ajung medicamentele la pacienţi au crescut în ultima perioadă cu procente cuprinse între 10% şi 150% în cazul a doi producători locali – Zentiva şi Biofarm.

Creşterea preţurilor la ambalaje şi la consumabilele folosite în industria producţiei de medicamente pune presiune pe fabricile locale, care au fost nevoite să planifice un stoc de siguranţă şi să facă în avans comenzi pentru produsele necesare. Producătorii au găsit aceste soluţii pentru a nu avea probleme în livrarea medicamentelor, deşi există întârzieri din cauze logistice.

„În general nu avem probleme de oprire a livrărilor, însă există întârzieri generate de probleme logistice (criza containerelor, lockdown în China, alocări generate de criza energetică şi a petrolului). Pentru că dorim să ne respectăm angajamentul de a livra trata­mentele atât de necesare ale pacienţilor, atenuăm aceste  probleme printr-o mai bună planificare şi anticipare a nevoilor, stocuri de siguranţă, contractare pe termen mai lung şi strânsă colaborare cu partenerii, precum şi utilizarea surselor alternative“, a transmis pentru ZF Margareta Tănase, industrial affairs director în cadrul Zentiva România.

Zentiva este cel mai mare producător local de medicamente, fiind în portofoliul fondului de investiţii Advent International. În urma unei tranzacţii interna­ţionale, grupul Zentiva are pe piaţa locală şi fabrica Labormed din Bucureşti, alături de unitatea pe care deja o deţinea în Capitală. Creşterile de preţ la ambalaje pentru Zentiva s-au situat între 10%-20% pentru ambalajele din PVC şi aluminiu, pentru cele din hârtie, sticlă (în cazul produselor ambalate în fiole), şi au ajuns chiar să se dubleze în cazul consumabilelor din lemn (paleţi).