Bancherii văd primele semne ale crizei cu războiul la graniţă. Creditele neperformante nu vor întârzia să apară. Omer Tetik, CEO, BT: Estimăm că va fi o creştere a numărului de clienţi cu dificultăţi de plată, temporar

Autor: Mircea Nica 23.04.2022

Bogdan Neacşu, şeful ARB şi al CEC Bank: Suntem precauţi pe finanţare. Ne-am luat toate măsurile necesare pentru a face faţă ♦ Flavia Popa, secretar general, BRD: Doar panica noastră poate conduce la dezastrul de care ne temem.

Trei bancheri din bănci mari prezente pe piaţa locală au transmis prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) câteva semne ale crizei, în contextul creşterii inflaţiei şi dobân­zilor şi a războiului de la graniţă.

Pentru perioada următoare există o estimare a creşterii numărului de clienţi cu dificultăţi de plată, temporar cel puţin, având în vedere majorarea do­bân­zilor, creşterea accentuată a pre­ţurilor şi războiul de lângă Ro­mân­ia, iar bancherii sunt precauţi pe par­tea de finan­ţare, însă susţin că şi-au luat măsuri pentru a face faţă, sistemul ban­car este foarte solid şi cu o lichi­ditate ex­celentă şi amintesc faptul că veni­turile românilor au crescut în ultimii ani.

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, estimează o creşte a numărului de clienţi cu dificultăţi de plată, temporar cel puţin, în perioada următoare. În acelaşi timp, el susţine că veniturile din România au crescut destul de rapid în ultimii ani.