Analiză ZF: România, cel mai independent stat din UE din punct de vedere energetic. La ce ajută resursele dacă industria stă închisă din cauza facturilor? „O parte din producţie trebuie pusă la dispoziţia industriei. Altfel vom ajuge să importăm şi bunurile pe care le producem acum“

Autor: Roxana Petrescu 16.03.2022

România, prin producţia in­ter­nă de petrol şi gaze şi prin mi­xul de generare de ener­gie electrică, are o poziţie pri­vilegiată la nivelul UE fiind cel mai independent stat din punct de vedere ener­getic, arată datele Co­mi­siei Europene pentru 2020. Dar în timp ce pe hârtie lucrurile arată bine, în teren ma­rii consumatori de energie închid fabri­cile şi iau în calcul disponibilizări pentru că nu-şi mai pot achita facturile. „Ce facem? O să ajungem să importăm şi ce producem acum?“, se întreabă oamenii din industrie.

Ultimele date publicate de Comisia Eu­ro­peană arată că pentru 2020 gradul de de­penţă energetică al României era 28%, faţă de o medie a UE de 57%. Situaţia este de in­vidiat dacă se compară cu dependenţa de 73% faţă de importurile energetice a Italiei sau cu cea de 64% a Germaniei, state pre­cum Malta sau Cipru fiind aproape în to­ta­li­tate dependente de importurile de energie.