Inflaţia a crescut în februarie la 8,53%, o inflaţie mare, dar sub aşteptările economiştilor. Laurian Lungu, economist: „Costul vieţii va creşte pentru că majorările de salarii nu vor ţine pasul cu inflaţia“

Autori: Cristina Bellu , Iulian Anghel 15.03.2022

Ne aşteaptă vremuri dificile, iar costul vieţii va creşte, spune economistul Laurian Lungu, comentând ultimele date anunţate de Statistică, cu privire la rata de inflaţie care a ajuns la 8,53%, în februarie 2022, faţă de 8,35% în ianuarie.

„Nu văd ca majorările de salarii să ţină pasul cu inflaţia. Totuşi inflaţia IPC (indicele preţurilor de consum – n. red.) de 8,5% este aici doar pentru că avem preţuri administrate la energie, la gaze. A crescut ponderea preţurilor administrate în ultima vreme. O piaţă liberă îţi dă semnale, chiar prin inflaţie: dacă te adaptezi, dacă politicile tale sunt rele/bune. Or, cu preţuri administrate, totul devine confuz“, spune Laurian Lungu. Vom avea o imagine mai bună asupra economiei când aceste preţuri administrate - în condiţii de criză - vor fi eliminate, spun el.