Care este miza în agricultură în războiul din Ucraina: terenuri foarte fertile şi o suprafaţă agricolă de patru ori mai mare decât a României. Importanţa strategică a Ucrainei pe piaţa modială a lumii: războiul scoate din uz 42 mil. ha de teren agricol

Autor: Florentina Niţu 12.03.2022

Ucraina este pe locul şapte în lume la producţia de grâu şi pe locul şase la producţia de porumb. Are o su­prafaţă de teren agricol de 42 de milioane de hectare, de patru ori mai mare decât a României, şi cultivă anual circa 32 de milioane, faţă de puţin peste 5 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu cereale de România.

Comparativ cu România, care are puţin peste 2 milioane de hectare cultivate cu grâu, Ucraina are o suprafaţă de circa 7 mi­lioane de hectare cultivate cu grâu şi o producţie anuală de 25-30 de milioane de tone, faţă de 10-11 milioane de tone în România, arată datele USDA, departa­mentul de agricultură al Statelor Unite. În ceea ce priveşte porumbul, Ucraina are o suprafaţă cultivată de circa 5-5,5 milioane de hectare, iar România de aproximativ 2,5 milioane de hectare şi realizează o producţie de 30-35 de milioane de tone, faţă de 15-18 milioane de tone, cât face România.