Bernhard Spalt, CEO, Erste Group: În 2022 ne aşteptăm la o creşterea cererii pentru credite. Surplusul de capital nu va fi investit doar în creşterea organică, ci ne vom folosi de oportunităţi de achiziţie

Autori: Mircea Nica , Cristian Hostiuc 02.03.2022

Grupul austriac Erste Group, pre­­zent pe piaţa din România prin in­­ter­mediul BCR, se aşteaptă la o creş­tere a cererii pentru credite în 2022, în timp ce veniturile sunt esti­mate să crească mai mult decât cos­­tu­rile, iar opor­tu­ni­tăţile de achi­ziţie vor fi pe ma­să, a spus Bernhard Spalt, CEO al Erste Group, în cadrul unei video­conferinţe.

„Ne aşteptăm ca în anul 2022 să creas­că ce­rerea pentru îm­pru­­mut­uri, iar veniturile vor creşte mai mult decât cos­tu­rile. Surplusul nostru de capital nu va fi investit doar în creşterea organică, ci ne vom folosi de oportunităţi de achiziţie, acolo unde vom găsi asemenea oportunităţi“, a spus Bernahrd Spalt.

El a mai explicat că din perspec­tiva expunerii pe care Erste Group o are în Ucraina şi Rusia, aceasta este neglijabilă şi nu va afecta activitatea Gru­pului. „Expunerea Erste în Ucrai­na şi Rusia este neglijabilă. Turbu­len­ţele războiului pot fi digerate uşor. Clienţii noştri se vor des­cur­ca, dar aceste tur­bu­lenţe vor rămâne la o volatilitate mare şi in­cer­titudini mari. Exclu­de­rea unor bănci ru­seşti din SWIFT, care lea­gă 200 de ţări şi bănci, va crea o situaţie mai grea pentru băncile din Rusia. Acest lucru va fa­ce ca tranzacţiile să fie im­po­sibile. Având în vedere că nu avem expunere acolo, nu vom fi aşa afec­taţi. Cu timpul, când detaliile teh­nice ale sancţiunilor vor fi clare, vom pu­tea să tragem concluzii mai con­crete“, a mai explicat Bernhard Spalt.