Eric Stab, ENGIE România: Suntem, fără îndoială, în situaţie de criză. Dacă vrem producţie de energie, este vital ca cei care au demonstrat capacitatea de a investi să o poată face şi pe viitor

Autor: Roxana Petrescu 01.03.2022

♦ Marii furnizori de energie şi gaze au devenit principalii finanţatori ai actualei scheme de compensare şi plafonare a facturilor la utilităţi care va fi aplicată de statul român până la 1 aprilie. Problema majoră a acestei abordări sunt pierderile imense acumulate de furnizori, cu impact direct pe planurile de investiţii ♦ Or, în contextul în care singurele investiţii în sistemul energetic au venit tocmai din partea marilor grupuri străine, într-o absenţă totală a statului, fragilizarea financiară a acestor companii poate avea ca rezultat un blocaj la nivelul întregului sistem.

„Investiţiile presupun susţinere financiară, dar noi ne confruntăm cu o lipsă acută de fonduri“, a declarat Eric Stab, preşedinte şi CEO al ENGIE România, cel mai mare distribuitor de gaze naturale local, în cadrul celei de-a 11-a ediţii a ZF Power Summit, eveniment care a avut loc în perioada 22-24 februarie.

Declaraţiile lui Stab vin în contextul în care marii furnizori de utilităţi au devenit finanţatorii schemei de sprijin pentru susţinerea consumatorilor în faţa creşterii galopante a preţului la energie şi gaz. Interpunerea furnizorilor în această schemă de sprijin a generat pierderi imense pentru companiile de profil, multe dintre ele încă ne­recuperându-şi banii. Schema de com­pen­sare şi plafonare a fost introdusă din luna noiembrie şi va dura până la finalul lunii martie, când sunt aşteptate noi măsuri pentru susţinerea consumatorilor de energie şi gaz natural.