Comisia Europeană: Blocarea achiziţiei filialelor Aegon de către VIG în Ungaria încalcă articolul 21 din Regulamentul UE

Autor: Mircea Nica 22.02.2022

Comisia Europeană a concluzionat că decizia Ungariei de a se opune achiziţiei filialelor maghiare ale grupului AEGON de către Vienna Insurance Group (VIG) a încălcat articolul 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice (EUMR), care conferă Comisiei competenţa exclusivă în acest sens, potrivit informaţiilor publicate de Comisia Europeană.

Astfel, achiziţia de către VIG a filialelor maghiare ale Grupului Aegon face parte dintr-o tranzacţie mai amplă prin care VIG intenţionează să achiziţioneze companiile de asigurări de viaţă şi non-viaţă, fonduri de pensii, management de active ale Aegon din Ungaria, Polonia, România şi Turcia. CE a autorizat necondiţionat tranzacţia în conformitate cu Regulamentul UE privind concentrările economice la 12 august 2021. Înainte de aprobarea Comisiei, guvernul maghiar a respins achiziţia de către VIG a filialelor maghiare ale Aegon Group, pe baza unei legislaţii de urgenţă privind investiţiile străine directe introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Autorităţile maghiare au susţinut că achiziţia a ameninţat interesele legitime ale Ungariei.