ZF Power Summit 2022. Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre decizia de a nu efectua plafonarea la producător: Ca să poţi face o plafonare trebuie să ai energie disponibilă, însă energia din 2021 a fost vândută pe contracte forward pe 2022

Autor: Eduard Ivanovici 22.02.2022

Plafonarea - intervenţia în piaţă conform directivei europene 944 - se poate face la clientul final, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, în timpul conferinţei ZF Power Summit 2022, adăugând în acest sens că energia a fost vândută deja din 2021.

„Ca să poţi face o plafonare, presupunând că poţi trece peste acest lucru, ar trebui să ai energie disponibilă, dar energia a fost vândută în 2021 pe contracte forward pe 2022. Trebuie să ai şi energie electrică pentru a putea face acest lucru. Faptul că firmele producătoare au câştigat mai mult înseamnă că au şi dat la bugetul de stat mai mulţi bani, ceea ce înseamnă că şi bugetul are bani să plătească acele diferenţe de preţ între plafon, preţul de achiziţie şi compensarea către clienţi. Pe principiul acesta s-a mers”, a spus ministrul Energiei.

 

Ce a mai afirmat ministrul Popescu în timpul ZF Power Summit 2022: