România nu reuşeşte să-şi acopere consumul intern de legume în mijlocul iernii, deşi este al nouălea producător din UE

Autor: Florentina Niţu 13.01.2022

În 2020, România a produs 2,34 mi­lioa­ne de tone de legume proas­pete (in­clusiv pepeni), situându-se pe lo­cul 9 în UE în topul celor mai mari producători, arată datele Eurostat. Astfel, cu 4,3% din populaţia UE, Ro­mânia a realizat 3,6% din produc­ţia de legume, conform calculelor ZF făcute pe baza statisticilor.

Cultura de cartofi este înregistra­tă separat în statisticile UE, iar în ce­ea ce priveşte România ea a fost de 2,6 milioane de tone în 2020. La aceas­ta România s-a situat pe locul 6 în UE, cu o pondere de aproape 5% din to­tal. Cu toate acestea, în plină iarnă, în supermarketuri şi hiper­marketuri – in­diferent de reţea sau acţionariat, acolo unde se vinde cea mai mare par­te din mâncare şi de unde se apro­vi­zio­nează cei mai mulţi români cu fruc­te şi legume – stocul cu produse locale este limitat şi în anu­mi­te cazuri inexis­tent. De ce nu reu­şim să produ­cem legume pentru a aco­peri consu­mul intern?

„România produce mult, dar nu atât de mult cât ar trebui în spaţii pro­te­jate - sere şi solarii - ca în Olanda, Fran­ţa sau Spania, pentru că investi­ţi­ile sunt mari, iar acum că s-a scumpit ga­zul costă foarte mult să produci“, spune Ionuţ Lăscaie, pre­şe­dinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu.