România nu reuşeşte să-şi acopere consumul intern de legume în mijlocul iernii, deşi este al nouălea producător din UE
În 2020, România a produs 2,34 milioane de tone de legume proaspete (inclusiv pepeni), situându-se pe locul 9 în UE în topul celor mai mari producători, arată datele Eurostat. Astfel, cu 4,3% din populaţia UE, România a realizat 3,6% din producţia de legume, conform calculelor ZF făcute pe baza statisticilor.
Cultura de cartofi este înregistrată separat în statisticile UE, iar în ceea ce priveşte România ea a fost de 2,6 milioane de tone în 2020. La aceasta România s-a situat pe locul 6 în UE, cu o pondere de aproape 5% din total. Cu toate acestea, în plină iarnă, în supermarketuri şi hipermarketuri – indiferent de reţea sau acţionariat, acolo unde se vinde cea mai mare parte din mâncare şi de unde se aprovizionează cei mai mulţi români cu fructe şi legume – stocul cu produse locale este limitat şi în anumite cazuri inexistent. De ce nu reuşim să producem legume pentru a acoperi consumul intern?
„România produce mult, dar nu atât de mult cât ar trebui în spaţii protejate - sere şi solarii - ca în Olanda, Franţa sau Spania, pentru că investiţiile sunt mari, iar acum că s-a scumpit gazul costă foarte mult să produci“, spune Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu.