Temperaturile scăzute saltă consumul de energie la maximul anului. Norocul? Vântul din Dobrogea a dus eolienele la aproape 30% din producţie

Autor: Roxana Petrescu 12.01.2022

♦ Deşi consumul a ajuns ieri la cel mai ridicat nivel de anul acesta, România a putut să trimită energie peste graniţe, vântul puternic din Dobrogea ducând la o producţie semnificativă de energie eoliană. Dacă ar fi fost alte condiţii meteo, cel mai probabil importurile se duceau spre maximul permis de reţea.

România a ajuns ieri în prima parte a zilei la un consum de circa 9.000 MW, cel mai ridicat nivel de anul acesta, pe fondul temperaturilor scăzute. Ceea ce a fost însă important a fost că de această dată vântul a bătut puternic în Dobrogea, astfel că din 3.000 MW de capacitate în parcuri eoliene, mai bine de 2.500 MW injectau energie în reţea.

Datele de la ora 14:20 furnizate în timp real de site-ul Transelectrica arătau că eolienele asigurau peste 27% din producţia internă de ener­gie, având cea mai mare contri­buţie, urmate de Hidroelectrica, cu o pon­dere de 25% şi de centralele pe gaze care aveau o pondere de circa 20%.

Cu o producţie bună de energie eoliană, în ciuda consumului intern ridicat, România putea ieri să trimită energie peste graniţe.