BNR, cu ochii şi la creditare, şi la economie, deşi inflaţia tot creşte. Banca Naţională începe anul 2022 cu o majorare a dobânzii-cheie cu doar 0,25 puncte, la 2%. Unii analişti anticipau o majorare a dobânzii-cheie cu 0,50 puncte procentuale, la 2,25%

Autor: Claudia Medrega 11.01.2022

,



În afară de majorarea clasică a ratei-cheie, BNR a optat şi pentru o măsură suplimentară, respectiv lărgirea coridorului facilităţilor permanente la 1 punct procentual.

Aşteptările de creştere a in­fla­ţiei şi în 2022, peste nivelul prog­nozat anterior, în prin­cipal din cauza majo­rării pre­ţurilor la energia elec­trică şi gazele naturale, valul 5 al pandemiei de COVID-19, incertitudinile fiscale şi ac­ţiu­nile altor bănci centrale din regiune de ma­jo­rare a dobânzilor au determinat BNR să con­tinue procesul de creştere a dobân­zii-che­ie la început de 2022, însă tot cu paşi mici, de 0,25 puncte procentuale, până la 2%.

Prima majorare a dobân­zii din 2022 a fost sub aşteptările unor ana­lişti, care anticipau o creş­tere a do­bân­zii-che­ie cu 0,50 puncte procentuale.

În afară de majo­ra­rea clasică a ratei-cheie, cu 0,25 puncte, la 2%, BNR a optat în con­tinuare şi pentru o mă­sură suplimentară, res­pectiv lărgirea cori­do­rului facilităţilor per­manente din jurul dobânzii-cheie, la ±1 punct procentual, de la ±0,75 puncte. Rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) a fost majorată la 3% pe an, de la 2,5% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit rămâne la 1% pe an.

În aceste condiţii, Ciprian Dascălu, eco­no­mistul-şef al BCR, crede că rata relevantă pentru primul pas al canalului de transmisie al ratelor de dobândă va fi rata facilităţii de creditare (majorată la 3%), care va rămâne cu 100 de puncte de bază peste rata de politică monetară (care a urcat la 2%).

„Deciziile CA al BNR vizează re­adu­cerea şi menţinerea ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri econo­mice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii de protejare a stabilităţii financiare“, a transmis BNR.

Dincolo de provocările aduse de creşterea inflaţiei, BNR arată prin măsurile adoptate că rămâne cu ochii şi la evoluţia creditării şi a economiei, o majorare mai consistentă dobânzilor putând să afecteze creditarea şi redresarea economiei.

Comparativ, la începutul lui 2021, dobânda de politică monetară era redusă de BNR la  minimul istoric de 1,25%, pentru ca în toamna anului trecut odată cu apariţia presiunilor inflaţioniste să fie operate două majorări ale ratei-cheie, la 1,50% în octombrie şi la 1,75% în noiembrie.

 

Ce a decis boardul BNR în prima şedinţă din 2022:

► Majorarea dobânzii-cheie la 2% pe an, de la 1,75%;

► Extinderea coridorului simetric format de dobânzile facilităţilor permanente în jurul dobânzii-cheie la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75pp. Dobânda aferentă facilităţii de creditare (Lombard) creşte la 3% pe an, de la 2,5%, iar dobânda pentru facilitatea de depozit se menţine la 1% pe an;

► Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;

► Menţinerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale băncilor.