Ce spun analiştii despre decizia BNR de majorare a dobânzii cu numai 0,25 pp, de la 1,75% la 2%? Ciprian Dascălu, BCR: Este sub aşteptările noastre. Valentin Tătaru, ING: Această situaţie nu poate fi sustenabilă

Autor: Claudia Medrega 11.01.2022

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Decizia BNR este sub aşteptările noastre pentru o majorare de 50 de puncte de bază şi sub mediana sondajului Bloomberg l Valentin Tătaru, economistul-şef al ING: Decizia BNR este uşor surprinzătoare pentru noi. România are acum oficial cea mai mică dobândă-cheie dintre ţările cu care ne comparăm de obicei (Polonia, Cehia, Ungaria).

Aşteptările de creştere a inflaţiei şi în 2022, peste nivelul progno­zat ante­rior, în prin­cipal din cau­za efec­te­lor majo­ră­rii preţurilor la energia elec­tri­că şi ga­zele naturale, valul 5 al pan­de­miei de COVID-19, incertitu­di­nile le­gate de politicile fiscale şi ac­ţiu­nile al­tor bănci cen­trale din regiu­ne de ma­jorare a do­bânzilor au deter­mi­nat BNR să con­ti­nue procesul de creş­tere a dobânzii-cheie în 2022, însă tot cu paşi mici, de 0,25 de puncte de bază, până la 2%.

Comparativ, la începutul anului 2021, dobânda de politică monetară era redusă la  minimul istoric de 1,25%, pentru ca în toamna anului trecut odată cu apariţia presiunilor infla­ţioniste să fie operate două majorări ale ratei-cheie, la 1,50% în octombrie şi la 1,75% în noiembrie.

Prima majorare a dobânzii din 2022 a fost sub aşteptările unor ana­lişti, care anticipau o creştere a dobânzii-cheie cu 0,50 puncte de bază.