Faţă în faţă cu valul 5. Care sunt cele mai mari probleme ale României în lupta cu pandemia

Autor: Cosmin Pirv 29.12.2021

Lipsa certificatului Covid, procentul mic al persoanelor vaccinate, sunt doar două dintre vulnerabiliăţile României în faţa valului 5 al pandemiei, crede directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol.

Adriana Pistiol spune că una dinre vulneabilităţi este faptul că aproximativ 60% din populaţia vulnerabilă din România nu este vaccinată şi că numai 25% dintre persoanele care au fost deja vaccinate cu schemă completă au efectuat şi doza booster.

Ea spune că deşi a fost introdus Formularul de localizare a pasagerului (PLF), acesta nu este completat „într-o proporţie foarte mare” de cei care vin în ţară, ceea ce face dificilă anecheta epidemiologică.

Adriana Pistol a adăugat pe lista vulnerabilităţilor faptul că foarte multe perrsoane nu respectă măsurile de carantină.

Ea a enumerat pintre vulneabilităţi şi „întârzierea adoptării certificatului Covid”, ca o măsură de limitare a răspândirii bolii.

„În concluzie, avem o populaţie receptivă numeroasă, adică populaţia care se poate îmbolnăvi oricând, avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută”, a adăugat Pistol.