Importul, din nou principala sursă de energie a României. Motivul? Nu a bătut vântul

Autor: Roxana Petrescu 24.12.2021

Anul 2021 a arătat cât de vulnerabilă a devenit România după 30 de ani de lipsă de investiţii în sectorul energetic. Când nu bate vântul, importul devine prin­ci­pala sursă pentru acoperirea consumului şi una dintre cauzele exploziei preţului la energie. Statisticile arată că la nivel european 2021 a fost unul dintre cei mai slabi ani din istorie ca intensitate a vântului.

Ieri, în jurul orei 12:00, din cei 3.000 MW montaţi în centrale eoliene funcţionau numai 22 de MW, contribuţia morilor de vânt la producţia internă de energie fiind de numai 0,3%. În acest timp, centralele pe gaze, combustibil pentru care preţul a explodat anul acesta, duduiau şi acopereau 28% din producţie. Alături de ele, centralele pe cărbuni poluante, penru care costurile cu certificatele de emisii de carbon au crescut semnificativ, injectau 20% din producţia totală.

Chiar şi aşa, importul era cea mai importantă sursă pentru acoperirea consumului intern de energie, circa 2.000 de MW intrând de la vecinii noştri pentru a ţine aprinse becurile. Situaţia sistemului energetic de ieri a fost vizibilă în multe alte ocazii, concluzia fiind că în zilele în care nu bate vântul România este dependentă de vecini pentru a-şi acoperi consumul de energie în contextul în care de 30 de ani proiectele majore au lipsit.