Ce idei mai au chinezii pentru a încuraja natalitatea: Credite pentru părinţi şi reduceri de taxe pentru părinţii antreprenori

Autor: Alex Ciutacu 29.12.2021

În provincia chineză Jilin cuplurile căsătorite care fac un copil pot împrumuta până la 200.000 de yuani (peste 27.700 de euro) printr-un produs de credit conceput special pentru a încuraja natalitatea şi a reduce declinul populaţiei, potrivit Reuters.

Cuplurile cu doi sau trei copiii care au mici afaceri antreprenoriale în anumite sectoare vor putea beneficia de facilităţi fiscale, precum un TVA redus, a anunţat guvenrul de la Jilin la finalul lunii decembrie.

Problema demografică a Chinei este mai proeminentă în provinciile Jilin, Liaoning şi Heilongjian, în contextul în care populaţia din această regiune a migrat către alte provincii în căutare de locuri de muncă.

Nivelul populaţiei a scăzut în regiune cu 10,3% în 2020 comparativ cu 2010, în timp ce în Jilin declinul a fost de 12,7%.

Provinciile chineze au început să gândească noi programe prin care vor să încurajeze natalitatea după semnalul dat de Beijing în luna mai, când le-a permis cuplurilor căsătorite să aibă maximum trei copiii, în loc de doi.

Decizia a venit după un recensământ a arătat că populaţia Chinei s-a extins în ultimul deceniu în cel mai redus ritm din ultimii 60 de ani.