Cinci ani de când MedLife a deschis calea antreprenorilor români pentru Bursă: Prin listarea din 2016, după opt ani de secetă, Mihai Marcu le-a deschis ochii antreprenorilor şi le-a arătat că pot obţine finanţare fără a fi nevoie să vândă pachetul integral de acţiuni

Autor: Liviu Popescu 22.12.2021

Prin listarea la Bursă în 2016, fiind prima astfel de companie după o secetă de opt ani, MedLife le- a deschis ochii antreprenorilor şi le-a arătat că pot obţine finanţare de la investitori fără a fi nevoie să vândă pachetul integral de acţiuni.

Miercuri 21 decembrie 2016. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun şi pen­tru prima oară după o pauză de opt ani la bursă intră la tran­zac­ţionare o companie antre­pre­norială, lider în sectorul de acti­vi­tate – servicii medicale pri­vate. Cu alte cu­vin­te, inclusiv pacienţii aces­tei companii pu­teau deveni investitori.

Doar că ceea ce probabil puţini gân­deau la acel moment era că aceas­tă pri­mă listare de după cea a TeraPlast din 2008 avea să dea startul rosto­golirii unui bulgăre de ve­niri an­tre­pre­noriale şi să deschidă ochii antre­pre­norilor pentru piaţa de capital: finan­ţarea se poate obţine fără a fi ne­voie să cedeze pachetul majoritar sau pachetul semnificativ de acţiuni.

Cu un stat român incapabil să în­ţeleagă rolul listărilor de la Ponta din 2013 încoace, MedLife a înţeles în 2016 că Bursa de Valori Bu­cureşti este şi a antreprenorilor şi că investitorii au suficientă putere financiară pen­tru a susţine pla­nurile de dez­voltare. Au urmat Digi Com­mu­ni­ca­tions, Sphera (KFC, Pizza Hut), Transilvania Broker în 2017, Purcari în 2018, alte zeci de listări pe seg­mentul AeRO, alte trei listări pe segmentul principal în 2021.

Rezultatul: de la listarea din 21 de­cembrie 2016 încoace MedLife şi-a răsplătit investitorii cu un randament de 400%, peste cel de 76% al indicelui principal BET, cu o triplare a cifrei de afaceri şi o creştere substanţială a profitabilităţii.

„Cred că a fost poate cea mai bună decizie strategică luată vreodată de Medlife (cea de listare - n.red.)“, spune Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLife.

Mihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLifeMihai Marcu, preşedinte şi CEO al MedLife