Valeriu Binig, AmCham: Vom plăti scump lipsa de investiţii în energie. Prin interzicerea contractelor directe am rezolvat o problemă de guvernanţă corporativă, dar am omorât investiţiile private

Autori: Roxana Petrescu , Mara Rolea 20.12.2021

Apariţia multor producători de energie pentru propriul consum va duce la o descentralizare accelerată a sectorului energetic local, dar acest fenomen trebuie însoţit de investiţii în soluţii de stocare sau alte mecanisme de echilibrare pentru a nu fi afectată siguranţa sistemului. Pe termen scurt însă, problema energiei scumpe va persista, fiind rezultatul direct al lipsei cronice de investiţii din sector din ultimii 30 de ani.

„Într-adevăr, vom plăti scump această lipsă de investiţii şi practic ce s-a întâmplat în 2021 (când energia a ajuns la un preţ record) s-a întâmplat şi în ianuarie 2017 (un alt an cu preţuri mari) şi este consecinţa acestei lipse cronice  de investiţii în sectorul de producere a energiei electrice“, a spus Valeriu Binig, preşedintele Comitetului pentru Energie, AmCham, în cadrul emisiunii ZF Live. De asemenea, Binig mai ocupă funcţia de director al departamentului reglementări şi antitrust al Enel România.