Eurostat: Mai puţin de 1 din 5 firme din România şi Bulgaria folosesc soluţii cloud. Media europeană este de 42%

Autor: Roxana Rosu 09.12.2021

România şi Bulgaria ocupă ultimele poziţii în Europa în privinţa utilizării soluţiilor cloud de către companii, cu 14%, respective 13%, în condiţiile în care 42% dintre firmele din UE folosesc aceste resurse în 2021, cu 6 puncte peste nivelul de anul trecut şi dublu faţă de 2016, arată datele Eurostat.

Chiar dacă în medie 98% dintre companiile europene au acces la Internet, procentele fiind ridicate în fiecare ţară membră, gradul de utilizare a serviciilor cloud diferă foarte mult de la un stat la altul, de la o pondere de 75% în Suedia şi Finlanda, 65% în Olanda şi Danemarca până la sub 40% în alte 13 ţări.

Dintre companiile care folosesc cloud-ul, marea majoritate (79%) apelează la această variantă pentru a găzdui serverele de email, iar două treimi stochează documente (68%) şi folosesc programe de office (61%). Mai mult de jumătate dintre firme (59%) spun că folosesc soluţiile de securitate disponibile în cloud. 

O parte importantă dintre companiile europene utilizează soluţii mai avansate, precum cele de contabilitate, managementul clienţlor sau resource planning.