Ce fac de la începutul anului acţiunile Raiffeisen şi Erste, grupuri care controlează două dintre cele mai mari bănci din România

Autor: Eduard Ivanovici 09.12.2021

♦ Cu peste 55% s-au apreciat acţiunile celor doi emitenţi în 2021.

Erste Group Bank (simbol bursier EBS) şi Raiffeisen Bank International (RBI) – care controlează Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank România, două dintre cele mai puternice instituţii de credit locale – au înregistrat evoluţii solide de la începutul anului, ajungând la o capitalizare cumulată de peste 25 mld. euro pe Bursa din Viena, potrivit datelor agregate de Bloomberg.

Astfel, acţiunile Erste s-au apreciat cu circa 59% în 2021, la 40 de euro pe unitate, gru­pul ajungând la o valoare de piaţă de 17 mld. euro. În primele nouă luni din 2021, veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu 2,2% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2020, la aproxi­mativ 3,7 mld. euro, iar activele s-au apropiat de 310 mld. euro la sfârşitul lunii septembrie, reiese din rapoartele publicate de Erste. Grupul are prezenţă directă în România, Serbia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Republica Cehă şi Austria.