Un prim pas către un sistem organizat de reciclare a PET-urilor a fost făcut, dar apar întrebări. Julia Leferman: La consultări nu s-a discutat să fie şi statul implicat, trebuia să fie doar asociaţii ale producătorilor implicate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 27.10.2021

♦ Acest organism privat, administratorul SGR, trebuia să aibă în acţionariat, după cum se discutase iniţial, 75% asociaţii reprezentative ale industriei producătorilor de băuturi şi potenţial 25% asociaţii reprezentative ale retailerilor şi comercianţilor.

Adoptarea hotărârii de guvern care pune bazele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) a venit cu câteva noutăţi despre care părţile implicate nu fuseseră informate la consultări, spun reprezentanţii din piaţă. Printre acestea, implicarea statului în acţionariatul administratorului SGR cu un pachet de 20% din acţiuni.

„Administratorul SGR se constituie de către structurile asociative ale producătorilor şi care deţin împreună o cotă de piaţă de cel puţin 30%, raportat la numărul de unităţi de ambalaje SGR introduse pe piaţă în ultimul an fiscal încheiat anterior depunerii docu­men­taţiei pentru acreditare (...), şi de către statul român reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu un procent de 20%. Din acţionariat pot face parte şi structurile asociative ale comer­cianţilor care introduc şi comercializează pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje SGR“, se arată în Hotărârea nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.