Grupul bancar italian UniCredit se gândeşte să vândă divizia de leasing

Autor: Mircea Nica 20.10.2021

Grupul bancar italian UniCredit a chemat investitorii pentru a evalua interesul pentru o eventuală vânzare a diviziei de leasing, potrivit Reuters. Una dintre surse a declarat că UniCredit urmăreşte să adune evaluările investitorilor pentru unitatea de leasing şi portofoliul său de active, dar nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la vânzare şi este posibil să nu se întâmple, conform Reuters.

Pe baza datelor asociaţiei Assilea, UniCredit Leasing s-a clasat pe locul şase în Italia în 2020, cu 3.833 de contracte noi semnate pentru 801,7 mil. de euro. Potrivit Assilea, UniCredit Leasing are o cotă de piaţă de aproximativ 7%.

Unitatea de leasing a UniCredit, care se bazează pe sucursalele grupului pentru a-şi distribui produsele, are credite în valoare de aproximativ 10 mld. euro în registre, dintre care aproximativ 1 mld. euro sunt neperformante. UniCredit se uitase în trecut la o posibilă vânzare a afacerii de leasing, care a raportat un profit de aproximativ 20 mil. euro pentru prima jumătate a anului 2021.

Analiştii estimează că între 800 şi 900 mil. euro din capitalul UniCredit ar putea fi alocat unităţii de leasing, calculând o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 5% pentru afacere.

UniCredit lucrează la un nou plan de afaceri preconizat să apară în noiembrie sub noul CEO Andrea Orcel. Fostul şef al serviciilor bancare de investiţii la UBS, Orcel s-a angajat să sporească veniturile şi profiturile, după ce predecesorul său s-a concentrat în principal pe reducerea riscurilor.

Sub precedentul director general Jean Pierre Mustier, UniCredit şi-a curăţat bilanţul şi şi-a completat rezervele de capital, vânzând active de aproape 15 mld. euro în timpul mandatului de patru ani al bancherului francez.