Riscurile vaccinării versus riscurile infectării: Şansele unui accident vascular cerebral în urma vaccinului sunt de 12 ori mai mici decât în urma infecţiei cu coronavirus

Autor: Andrei Şerbănescu 28.08.2021

Un studiu sugerează că vaccinul AstraZeneca creşte riscul formării cheagurilor de sânge, alături de alte afecţiuni grave care pot provoca tromboze, scrie BBC News. Cu toate acestea, studiul a constatat că riscul unor astfel de probleme în urma unei infecţii cu coronavirus este mult mai mare.

Echipa condusă de Universitatea Oxford a constatat, de asemenea, un risc crescut de accident vascular cerebral după vaccinul Pfizer – şansele fiind, totuşi, mai mici decât în urma unei infecţii cu COVID-19.

Medicul legist care s-a ocupat de cazul prezentatoarei BBC Radio Newcastle, Lisa Shaw, a declarat, joi, că aceasta a murit în urma complicaţiilor date de vaccinul AstraZeneca.

Femeia de 44 de ani a murit în mai, după ce a dezvoltat dureri de cap la o săptămână după prima doză de vaccin. Medicul susţine că durerile au fost date de o acumulare de cheaguri de sânge în creier.

Echipa de cercetare a analizat cazurile a peste 29 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin între decembrie şi aprilie, precum şi a 1,8 milioane care au fost infectaţi cu virusul.

Studiul, publicat în British Medical Journal, s-a axat pe complicaţiile dezvoltate la 28 de zile după vaccin sau infectare.

Rezultatele au arătat că la fiecare 10 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca:

La fiecare 10 milioane de persoane vaccinate cu Pfizer, s-au descoperit:

Autorul principal al studiului, Julia Hippisley-Cox, a declarat că este important ca oamenii să fie conştienţi de riscurile vaccinări, care sunt, totuşi, mult mai mici decât cele ale infecţiei cu coronavirus.

Colegul său, autorul Aziz Sheikh, a adăugat că rezultatele „subliniază în mod clar” importanţa vaccinări pentru a reduce riscul afecţiunilor vasculare date de COVID-19.