Business Magazin. Cine a fost Lyman Bloomingdale cel care a fondat celebrele magazine din New York care acum peste 100 de ani au pus pentru prima dată o scară rulantă

Autor: Andra Stroe 29.08.2021

Dacă nu am vizitat magazinele Bloomingdale’s din Statele Unite, ne-am întâlnit, cel mai probabil, cu magazinul fraţilor Bloomingdale în sitcomul Friends, unde Rachel, una dintre protagonistele seriei, şi-a început cariera în modă. Cum a reuşit Lyman Bloomingdale, proprietarul businessului, să revoluţioneze magazinele de retail vestimentar încă din secolul XIX?

Lyman Bloomingdale s-a născut pe 11 februarie 1841 în New York, în familia imigranţilor evrei de origine germană Benjamin Bloomingdale şi Hannah Weil. Alături de fratele său, Lyman a învăţat tainele retailului în magazinul cu haine de damă al tatălui său.

El a urmat cursurile Smith’s Collegiate Institute şi a servit ca subofiţer în Kansas Volunteers, în timpul Războiului Civil. În 1871 s-a căsătorit cu Hattie Cullenberger. Pentru o vreme au locuit deasupra magazinului familiei şi au avut cinci copii: Samuel, Hiram, Irving, Corinne şi Hannah.

Pe 17 aprilie 1872, fraţii Bloomingdale au deschis, în New York, magazinul omonim, Lyman fiind proprietar unic al afacerii. La începuturile businessului cei doi au vândut o serie de colecţii europene, având ei înşişi un birou şi la Paris. De-a lungul timpului, numeroase personalităţi, inclusiv regina Elisabeta, au trecut porţile magazinului. Joseph s-a retras din companie în prima zi a anului 1896, însă Lyman avea să rămână în business până la moartea sa, pe
13 octombrie 1905.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro