ZF Bankers 2021. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: Aşteptările sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar depinde de mediul extern

Autor: Mircea Nica 19.08.2021

„Mă îndoiesc că BNR va putea menţine dobânzile mici dacă celelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede.“

Aşteptările analiştilor sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere a dobânzilor în 2022, dar mediul extern este un factor principal privind aceas­tă decizie, a spus Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, în cadrul ZF Bankers Summit 2021, eveniment care s-a desfăşurat la începutul lunii iulie.

„Aşteptările noastre sunt ca BNR să înceapă ciclul de creştere al dobânzilor în 2022, dar totul depinde de mediul extern. Dacă băncile cen­tra­le mari vor normaliza mai devreme dobânzile, şi în acelaşi timp şi cele din regiune vor face acelaşi lucru, probabil că BNR va amâna acest moment de creştere al do­bân­zilor cât se poate de mult, dar ele­mentul crucial ţine de inflaţie şi de ce fac celelalte bănci centrale. Mă în­doiesc că BNR va putea menţine do­bânzile mici dacă celelalte bănci centrale vor creşte dobânzile mai repede“, a explicat Ionuţ Dumitru.