Iulia Bratu, director, Deloitte România: Este momentul ideal să fii vânzător pe piaţa de M&A. „Pe fondul unui nivel foarte ridicat al lichidităţii, se observă un fenomen de creştere notabilă a evaluărilor.“

Autor: Cristina Roşca 17.08.2021

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a numărat 54 de tranzacţii în prima jumătate a acestui an comparativ cu 42 în perioada similară a anului trecut.

Iulia Bratu, director, corporate fi­nance, Deloitte România, spune că atât 2020, cât şi 2021 sunt ani nor­mali pentru piaţa de M&A, în pofida crizei pe care a generat-o pandemia de COVID-19. Ea compară situaţia actuală cu cea de acum mai bine de un deceniu, când a avut loc criza financiară anterioară, şi spune că lucrurile stau diferit.

„Spre deosebire de precedentul la care inevitabil tindem să ne raportăm – situaţia de după 2008 -, în 2020 nu am avut inflaţia pieţelor precriză, iar politicile monetare şi financiare au fost corect adaptate realităţii economice. Cu toate că pandemia a afectat pu­ternic sănătatea oamenilor, activitatea eco­no­mică nu a fost perturbată dincolo de perioada de lockdown, iar acest fenomen este validat inclusiv de comportamentul pieţelor de M&A“, explică executivul.