Mai mult de 3.000 de companii au intrat în insolvenţă în prima jumătate a anului, cu 23% mai multe faţă de S1/2020

Autor: Ramona Cornea 13.08.2021

„În anul 2020, chiar dacă au fost sprijinite de măsurile de intervenţie ale statului, companiile au suferit, iar această suferinţă s-a văzut în creşterea datoriilor şi scăderea profitabilităţii. Aceste două elemente împreună pun presiune pe supravieţuirea companiilor.“

În primul semestru din anul 2021 s-au deschis 3.033 pro­ceduri noi de insolvenţă, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor din un studiu al Coface România.

„În anul 2020, chiar dacă au fost sprijinite de măsurile de intervenţie ale statului, companiile au suferit, iar aceas­tă suferinţă s-a văzut în creşterea datoriilor şi scă­derea profitabilităţii. Aceste două elemente împreună pun presiune pe supravieţuirea companiilor. Dacă ne uităm la evoluţiile din prima jumătate a anului, vedem un prim pas în apariţia insolvenţelor ascunse“, a declarat Eugen Anicescu, country manager, Coface România, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fabricarea produselor textile a fost sectorul cu cel mai ridicat număr de insolvenţe raportat la 1.000 de firme active, urmat de construcţii şi HoReCa.