Piaţa de M&A din România în S1/2021: tranzacţii mai multe, dar mai mici, investitorii au parafat 69 de deal-uri cu o valoare cumulată de 1,1 mld. dolari

Autor: Cristina Roşca 12.08.2021

♦ În volum, ca număr de acorduri, se remarcă o creştere de 19% în S1/2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior ♦ În valoare, avansul este de aproape cinci ori mai mic, de 4% ♦ Analiştii EY se aşteaptă ca piaţa românească de fuziuni şi achiziţii să rămână activă pentru restul anului 2021, existând în continuare bani în piaţă, iar costurile de finanţare sunt mici ♦ Totuşi, pandemia rămâne un factor de luat în calcul pentru că poate influenţa evoluţia pieţei de M&A în a doua parte a anului.

În primele şase luni din acest an s-au semnat în România 69 de tranzacţii, cu o valoare totală de 1,1 mld. dolari, piaţa fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2020, arată o analiză a companiei de con­sultanţă EY. Primul semestru de anul trecut a fost aparte pentru că ianuarie şi februarie au fost luni foarte bune, cu activitatea de M&A la cote maxime. Apoi, odată cu venirea pandemiei, lucrurile au intrat într-un blocaj temporar.

În acest context, în perioada ianuarie-iu­nie 2021, ca volum, piaţa de fuziuni şi achi­ziţii a crescut cu 19% faţă de aceleaşi luni de anul trecut, în timp ce în valoare avan­sul a fost de cinci ori mai mic, de 4%, semn că s-au parafat mai multe deal-uri, dar mai mici. Sunt luate în calcul doar tran­zacţiile care au implicat pachete de cel puţin 15% din acţiuni, iar valoarea totală a fost calculată atât pe baza datelor comunicate de părţi, cât şi a unor estimări, atunci când nu există informaţii oficiale. Tranzacţiile in­ter­naţio­nale care includ companii sau ope­raţiuni în România sunt contorizate în numărul de deal-uri, dar sunt excluse din va­loarea pieţei de M&A în cazul în care valorea locală a  acor­dului nu este dispo­ni­bilă, spun repre­zentanţii EY.