Business internaţional. Berkshire Hathaway a cheltuit peste 12 miliarde de dolari pentru a-şi răscumpăra din acţiuni în prima jumătate a anului. Rezerva de cash a companiei depăşeşte 140 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 10.08.2021

Gigantul de investiţii Berkshire Hathaway, fondat de faimosul investitor Warren Buffett, a înregistrat venituri de 69,1 miliarde de dolari în T2, în timp ce profitul net per acţiune (EPS - earnings per share) a ajuns la 18,5 dolari pe fiecare acţiune din clasa A. Totodată, rezerva de cash a companiei a depăşit 140 de miliarde de dolari, de la 138,1 miliarde în primul trimestru al anului. În mare parte, banii au fost folosiţi în ultimii ani pentru a cumpărarea de titluri de capital şi reachiziţionarea acţiunilor Berkshire Hathaway. Între aprilie şi iunie, compania a reobţinut acţiuni în valoare de 6 miliarde de dolari, după ce a cheltuit în acest sens 6,6 miliarde de dolari în primul trimestru. Ultima rundă de achiziţii este a patra cea mai mare din 2018 încoace, compania luând anterior o pauză de şase ani în care nu s-a atins de fostele acţiuni. 

În cea mai recentă scrisoare adresată acţionarilor Berkshire Hathaway, Buffett a vorbit pe lung despre beneficiile de care se pot bucura acţionarii prin răscumpărarea acţiunilor, folosind participaţia la Apple pentru a ilustra dinamica planului de afaceri. „Matematica din spatele reachiziţionării dă roade încet, însă este un instrument puternic de-a lungul timpului. Procesul le oferă investitorilor un mod simplu de a deţine o porţiune suplimentară din cadrul unui business excelent“, scrie Buffett. Luna august marchează aniversarea de şase ani a ultimei achiziţii semnificative pe care a efectuat-o Berkshire, marcată de producătorul de piese de avion Precision Castparts, cumpărat pentru 37 de miliarde de dolari. Anul trecut, conglomeratul a înregistrat o reducere a valorii contabile de 11 miliarde de dolari pentru Precision Castparts, Buffett recunoscând că „am plătit prea mult pentru companie“. Recent, Berkshire a investit jumătate de miliard de dolari în societatea din spatele Nubank, o bancă digitală din Brazilia care are circa 40 de milioane de clienţi, luând în calcul o potenţială listare la bursă în următorii ani. Acţiunile Berkshire sunt pe plus cu aproximativ 25% de la începutul anului, ceea ce se traduce printr-o capitalizare bursieră de peste 650 de miliarde de dolari.