Economia îşi revine, trasă în sus de consum, un consum care ascunde însă multe capcane. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut în mai, faţă de mai anul trecut cu 18,3%

Autori: Iulian Anghel , Sorin Pâslaru 08.07.2021

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut în mai, faţă de mai anul trecut cu 18,3%. În primele cinci luni din an, an/an, comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,7%.

Datele INS arată că, în continuare, consumul va fi motorul economiei în revenire. Cifrele Comisiei Naţionale de Prognoză estimează că investiţiile ar urma să crească în acest an cu 7%, iar consumul final cu 4,3% (5,1% consum privat şi 1,8% consum guvernamental).

Însă consumul înseamnă 86,9% din economie, iar investiţiile 18,8% (date pentru primul trimestru din 2021). Potrivit INS, în mai 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,4%.

Explicaţia creşterii puternice a consumului privat vine din situaţia dificilă de acum un an, când multe afaceri au fost închise din cauza pandemiei – este practic un „efect de bază“.