ALEPH STORY: PNRR, cea mai mare promisiune politică din istoria României: 450 de kilometri de autostradă, trenuri pe hidrogen, zeci de spitale construite sau renovate. O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

Ziarul Financiar 05.06.2021

Dana Ciriperu: Subiectul de astăzi este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care l-am văzut azi, avem acces la peste 1.200 de pagini de promisiuni şi repere asumate. Avem planul, ne uităm în el.

Ioana Răduca: Şi la ce ne ajută? Avem o lectură de 1.200 de pagini. Care sună promiţător aşa, foarte frumos, sunt lucruri pe care le-am mai auzit de la diverse guverne din această ţară dar care nu s-au întâmplat niciodată. Dar absolut niciodată până acum.

 

Dana Ciriperu: Dintr-o dată luăm ce n-am avut în aceşti 30 de ani şi punem mai depare cu promisiunea că se vor realiza măcar o parte din aceste planuri menionate în PNRR. Aş pleca de la ce avem. Ştiu că sănătatea va primi foarte mulţi bani, vom avea spitale.

Ioana Răduca: Dacă facem proiecte, că asta e condiţia, noi trebuie să şi ducem ceva la decontare, adică nu primim banii ăştia şi facem din ei ce vrem noi, ce ne pricepem. E invers, întâi faci după iei banii, decontezi.

 

Dana Ciriperu: Pe hârtie pentru ce s-au alocat cele mai mari sume de bani?

Ioana Răduca: Există un top cinci. Noi suntem foarte diferiţi de ce fac restul europenilor pentru că suntem foarte înapoiaţi, mai în toate domeniile. Şi atunci la noi pe primele două poziţii este infrastructura. Pentru infrastructura feroviară se alocă cei mai mulţi bani şi pentru autostrăzi. Avem bani prinşi în PNRR pentru 400 şi ceva de kilometri de autostadă. Acestea sunt primele două poziţii. De asemenea, noi am luat foarte mulţi bani în calcul şi pentru sănătate, dar să nu te gândeşti că ne apucăm să construim nave spaţiale, un spital aşa cum am văzut noi în ţările civilizate. Nu. Prin PNRR nu vom face altceva decât să cârpim spitalele existente, despre asta se vorbeşte în proiectul PNRR, despre refacerea şi modernizarea spitalelor, când toţi experţii din domeniu au spus că asta e cea mai mare prostie. Că după un număr de ani orice spital din lume, nu doar de la noi, trebuie pus la pământ şi reconstruit de la zero dacă vrei să nu mai ai de a face cu infecţiile intraspitaliceşti. Dar ne-a mai liniştit aşa guvernul, în sensul în care avem alte linii de finanţare deschise pentru spitalele noi şi ar urma să avem, în sfârşit după mai bine de trei decenii de la Revoluţie, un spital construit de la zero, aşa cum trebuie, la nivelul secolului în care tăim, prin 2024.

 

Dana Ciriperu: Infrastructură, sănătate, educaţie.

Ioana Răduca: O să primească bani educaţia şi pentru şcoala online sunt câeva zeci de milioane pentru şcoala online, vreo 90 de milioane mai exact. Sunt câteva sute de milioane alocate pentru învăţământul universitar, se doreşte foarte mult transformarea campusurilor în campusuri verzi, nu prea înţeleg cum o să vină povestea asta în condiţiile în care campusurile noastre sunt cât se poate de ecologice, în sensul în care sunt foarte şobolani frendly şi atunci nu cred că aici era marea noastră problemă că trebuie să împrietenim omul cu natura.

 

Dana Ciriperu: Depinde şi ce definim ca şi campus universitar, pentru că dacă definim căminele studenţeşti nu au nicio legătură cu noţiunea de campus, acolo unde studenţii se pot întâlni în diferite săli, pentru diferite activităţi, nu cred că avem aşa ceva în România, nici la nivel de licee, nici la nivel de universităţi. Dacă definim strict căminele, da.

Ioana Răduca: Politehnica din Bucureşti a avansat, şi-a făcut inclusiv o mare sală de evenimente unde se întâmplă asfel de întâlniri, unde înainte de pandemie se organizau şi evenimente publice. Dar da, nu sunem deloc competitivi. Din nefericire noi suntem cu cârpeala prin acest PNRR. În sensul în care uite, ne-am încăpăţânat până la urmă, vedem ce spune Comisia în săptămânile următoare, să păstrăm racordarea la apă şi canalizare şi irigaţiile în PNRR, deşi ni s-a spus clar că nu sunt proiecte care să stea în picioare în 2021.

 

Dana Ciriperu: Dacă nu am reuşit până acum prin alte proiecte din fonduri europene să facem toate lucrurile astea, să asigurăm măcar şcolile să aibă WC în interiorul clădirii. Văzusem la un moment dat ambiţia de a construi creşe.