Cu scadenţe de doar de câteva zile, Fondul Proprietatea a depozitat 652 milioane de lei la bănci. Fondul, fără lock-up la Petrom după vânzarea de 3% din toamnă

Autor: Liviu Popescu 25.05.2021

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), societate cu expunere la com­pa­nii de importanţă strategică, pre­cum Hidroelectrica, Petrom, şi care în 2020 a lichidat Nuclear­elec­trica şi a vândut o parte din Petrom, a depus 652 milioane de lei la bănci în ulti­mele zile din martie 2021, în de­pozite ban­care cu scadenţa de doar câteva zile, ca parte a strategiei de „ges­tio­nare a numerarului pe termen scurt“.

Pe de altă parte, Fondul Pro­prietatea – care în septembrie 2020 vindea 3% din Petrom pentru 561 mil. lei într-o ofertă fulger care a avut ca şi cumpărători în mare parte fonduri de pensii private – a ieşit din perioada de lock-up de 180 de zile, ceea ce înseamnă că are cale liberă de a vinde din nou la compania care operează rafinăria de la Brazi. Desigur, acest lucru va depinde de condiţiile din piaţă. Acţiunile Petrom au plus 18% la Bursa de la Bucureşti în 2021, în linie cu creşterea indicelui principal.

„Soldul de numerar şi echivalent de numerar al Fondului a fost generat în principal de cele două tranzacţii din cursul anului 2020 (vânzarea parţială a acţiunilor Petrom şi vânzarea inte­grală a acţiunilor Nuclear­electrica)“, a transmis FP la solicitarea ZF.