Transelectrica: Jumătate de ţară este deja închisă pentru proiectele verzi

Autor: Roxana Petrescu 07.05.2021

Dezvoltarea celui de-al doilea val de regenerabile are în faţă o piedică majoră şi anume incapacitatea sistemului energetic naţional de a integra noi investiţii. Avizele se dau, dar racordarea propriu-zisă depinde de proiecte costisitoare de întărire a reţelei, spune Trans­elec­trica, firma responsabilă pentru gestionarea infra­structurii de transport al energiei din România. Pe de altă parte, compania de stat nu reuşeşte de 18 ani să finalizeze lucrările la inelul de 400 kV care ar fi rezolvat parţial problema integrării de noi unităţi regenerabile.

„În zona de sud – est a SEN (judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Călăraşi) nu se mai pot ra­corda noi unităţi de producţie de energie electrică, pâ­nă la finalizarea proiectelor demarate de Transelec­trica pen­tru întărirea Reţelei Electrice de Transport (RET) în zonă. În caz contrar, nu se mai poate asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN)“, spun reprezentanţii Transelectrica.

Lucrurile nu stau mai bine nici în celelalte zone ale României. „În zona de nord – est a SEN (Moldova) estimăm că se mai pot racorda centrale electrice, dar sunt deja emise avize tehnice de racordare pentru capacitatea disponibilă a reţelei electrice. Următoarele proiecte care vor apărea vor necesita întăriri de reţea.“