Celebrul economist grec Yanis Varoufakis cere UE să închidă băncile din Luxemburg, un paradis fiscal

Autor: Bogdan Cojocaru 06.05.2021

Ca răspuns la ştirile că Amazon nu a plătit anul trecut impozit pe profit în UE deşi a înregistrat vânzări record, economistul grec Yanis Varoufakis a cerut Comisiei Europene să trimită o troică în Luxemburg, unde gigantul american de retail îşi are sediul european, şi să închidă băncile de acolo. Varoufakis a fost ministru de finanţe în Grecia când aceasta se chinuia să înduplece o troică de creditori internaţionali.

„Dacă UE ar avea o urmă de decenţă, ar trebui trimisă o troică în Luxemburg şi ar trebui închise băncile de acolo“, a scris Varoufakis pe o reţea de socializare. „Dar, desigur, ei fac asta doar oamenilor din ţările pe care le sărăcesc în numele regilor lor tehnofeudali care îşi ascund averile în Luxemburg“, a mai spus el. Amazon a plătit zero impozite pe profit în Europa anul trecut, în ciuda unui venit record din vânzări de 44 miliarde euro, scrie Euronews.

După cum a arătat prima dată The Guardian, din rezultatele financiare ale Amazon EU publicate online reiese că în pofida vânzărilor de miliarde de euro, subsidiara luxemburgheză a companiei, care supraveghează comerţul cu amănuntul în ţările din întreaga Europă, a înregistrat o pierdere de 1,2 mld. euro şi, prin urmare, nu a plătit impozite. 

Gigantul de retail a înfiinţat divizia din Luxemburg în 2003 şi a obţinut rapid un acord confidenţial cu autorităţile fiscale din această ţară renumită pentru impozitele reduse percepute companiilor. În 2017, Comisia Europeană a constatat că Luxemburg a oferit Amazon avantaje fiscal de cel puţin 250 de milioane de euro, ceea ce a fost considerat sprijin ilegal din partea statului.

Luxemburg a făcut recurs împotriva hotărârii, însă procedurile în acest caz sunt încă în curs. Amazon nu doar nu a trebuit să plătească impozitul pe profit, ci i s-au acordat, de asemenea, 56 de milioane de euro în credit fiscal pentru a compensa viitoarele impuneri fiscale în cazul în care aceasta va obţine profit. La acest lucru se adaugă şi pierderile de 2,7 miliarde euro reportate care pot fi utilizate pentru a compensa viitoarele impuneri fiscale.

Subsidiara Amazon din Luxemburg supraveghează vânzările din Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia, Spania, Suedia şi Polonia şi are mii de angajaţi.