Peste 380 de investitori au subscris la emisiunea de euroobligaţiuni de 3,5 mld.euro de la începutul lunii aprilie, majoritatea fonduri de active administrate privat. Ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare: România şi-a asigurat o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe aferent anului 2021

Autor: Roxana Rosu 15.04.2021

Prima emisiune de euroobligaţiuni din acest an de pe pieţele internaţionale de capital, în urma căreia România a atras 3,5 miliarde euro, a fost subscrisă de 380 de peste investitori, în special fonduri de active administrate privat, cu o pondere de peste 60%.

La emisiunea din 7 aprilie subscrierea finală a investitorilor a fost de  10 miliarde euro.

"Succesul primei emisiuni de euroobligaţiuni a României din anul 2021 reconfirmă încrederea de care se bucură ţara noastră din partea investitorilor la nivel internaţional. Deşi criza generată de pandemia Covid-19 nu a luat sfârşit, această tranzacţie dovedeşte faptul că măsurile şi obiectivele Guvernului privind consolidarea fiscal-bugetară şi relansarea economiei româneşti, apreciate deja de instituţii internaţionale, sunt recepţionate pozitiv şi de comunitatea investiţională. Prin această emisiune, România şi-a asigurat o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe aferent anului 2021, consolidând totodată rezerva în valută (buffer-ul). Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare determinate de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

Din totalul sumei subscrise,  fondurile  de active administrate privat au avut o pondere de 63% şi respectiv 62% pe cele două tranşe, cu maturităţi de 12 şi 20 de ani.

Totodată, băncile comerciale şi private au o alocare de 21% şi 17%, fondurile de pensii şi companiile de asigurări au o distribuţie de 6% şi 13%, iar alte categorii de investitori printre care şi instituţii oficiale deţin 10% şi respectiv 8%.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2.104% şi o rată de dobândă de 2.000% pe an şi 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% şi o rata de dobândă de 2,750% pe an.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, cei mai mulţi au provenit din Marea Britanie şi Irlanda (37%), SUA (17%), Germania şi Austria (13%), România (6%), Franţa (6%), Europa de Sud (6%), restul Europei ( 6%), CEE (exclusiv România) (5%), Benelux (3%) şi 1% restul statelor.

Pentru maturitatea de 20 ani, distribuţia geografică a investitorilor a fost: Marea Britanie şi Irlanda 45%, SUA 13%, Germania şi Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%,  Franţa 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% şi Benelux 1%.

Tranzacţia a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Société Générale şi UniCredit Bank AG.