Fostul premier britanic David Cameron rupe tăcerea în urma prăbuşirii fondului Greensill: „Credeam să sunt potrivit să reprezint o companie care finanţează un număr mare de firme britanice”

Autor: Eduard Ivanovici 12.04.2021

Fostul prim-ministru al Regatului Unit David Cameron a rupt tăcerea după ce a făcut lobby pe lângă guvernul britanic, abordare aleasă pentru a creşte accesul Greensill la schemele de creditare din timpul pandemiei, notează Bloomberg.

 „Credeam că sunt potrivit să reprezint o companie care finanţează un număr mare de firme britanice. Am făcut asta într-un moment de criză pentru economia Marii Britanii, când toată lumea căuta moduri eficiente de a obţine bani pentru businessuri”, spune fostul premier.

Cameron şi câţiva miniştrii de top ai Cabinetului s-au regăsit în centrul unui val de controverse din cauza expunerii la grupul de servicii financiare Greensill, care s-a prăbuşit luna trecută.

În calitate de consilier al companiei, Cameron l-a abordat pe ministrul de finanţe Rishi Sunak întrucât Greensill avea nevoie de acces la programul guvernamental de susţinere pe timp de pandemie. De asemenea, a aranjat o întâlnire privată cu ministrul sănătăţii Matthew Hancock, fiind folosit ulterior un program de plată al Greensill în cadrul Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS), scrie Sunday Times.

Cameron a mai declarat că a învăţat o serie importantă de lecţii cu privire la modul în care interacţionează foştii miniştrii şi prim-miniştrii cu guvernul, adăugând că procesele de comunicare „trebuie realizate prin intermediul unor canale formale, pentru a nu exista nicio urmă de interpretare”.

Declinul suferit de Greensill ameninţă mii de locuri de muncă în Marea Britanie, având în vedere că viitorul firmelor deţinute de miliardarul Sanjeev Gupta – cum ar fi GFG Alliance – rămâne incert fără finanţările fondului britanic.

În prezent, Cameron încearcă să se distanţeze de împrumuturile oferite de Greensill către GFG, subliniind faptul că nu a fost de acord cu împrumuturile lansate de Greensill către GFG şi nu l-a întâlnit pe fondatorul Lex Greensill decât de două ori pe vremea când era premier.