Valul 3 al pandemiei loveşte în plin exporturile României: Scădere de 2,5% în februarie până la 5,8 mld. euro. În schimb importurile au crescut cu 6,1%, la 7,7 mld. euro

Autor: Răzvan Botea 12.04.2021

Exporturile României au scăzut  în februarie cu 2,5%, an/an, într-o vreme în care toată lumea se aştepta ca economia să reintre pe un făgaş normal.

Exporturile au fost de 5,8 mld. de euro în februarie 2021, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi lună din 2020, în vreme ce importurile de bunuri au fost de 7,7 mld. euro, în creştere cu 6,1%. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri al României s-a adâncit cu 17%, până la 1,9 mld. de euro în februarie 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deficitul comercial la bunuri al României s-a adâncit constant în ultimii ani. Exporturile, chiar dacă au crescut, nu au făcut faţă creşterii importurilor. Pandemia a accentuat această tendinţă, în contextul în care în eco­no­mi­ile vestice, principalii parteneri comerciali ai Româ­ni­ei, a scăzut cererea pentru produsele exportate de România.

„Deficitul este de o lungă perioadă de timp şi pan­demia a accentuat tendinţa, pentru că exporturile depind de modurile în care rulează pieţele externe. Piaţa eu­ropeană unde a existat criză determinată de pandemie sau unele pieţe nu au mai fost atât de favorabile, iar in­dus­tria noastră şi exporturile sunt foarte dependente de industria auto, care în anul 2020 a avut un an foarte slab“, comentează Aurelian Dochia, profesor de economie şi analist economic.