Investiţi în România! Dezvoltatorul Dagesh Group iese pentru prima dată în afara Capitalei şi pregăteşte două proiecte de case în Baloteşti şi Snagov. Este greu să găseşti teren pentru 70 de case în centrul Bucureştiului şi am fi ajuns la preţuri neaccesibile, ori noi vrem să vindem către clasa medie

Autor: Alex Ciutacu 07.04.2021

♦ Proiectele de case ar putea fi lansate în toamna acestui an. ♦ În paralel, Dagesh vrea să lanseze un proiect de apartamente în piaţa Alba Iulia din Capitală. ♦ Dezvoltatorul a lansat în 2021 proiectul de apartamente Opera Residence, unde investeşte 6,5 milioane de euro. 

Dezvoltatorul israelian Da­gesh Group se pregăteşte să lanseze două proiecte de case şi vile în Baloteşti, respectiv Snagov, ambele aflate în judeţul Ilfov, în contextul în care acestea ar fi primele proiecte rezidenţiale cu care compania specializată în dezvoltări de tip boutique merge dincolo de zonele centrale ale Bucureştiului, a explicat Abecassis Shlomo, cofondator al Dagesh Group, în emisiunea Investiţi în România, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am mers cu acestea în paralel cu cele pe care le dezvoltăm în centrul oraşului pentru că am văzut în pandemie că piaţa se îndreaptă spre case aflate în apropierea oraşului, unde oamenii vor să aibă acces la spaţiu liber, la grădină. (...) Lucrăm din greu pentru a le lansa anul acesta şi sperăm că le vom lansa până în toamnă“. 

Proiectul din Baloteşti înseamnă o investiţie cuprinsă între 5-7 milioane de euro şi va cuprinde circa 70 de case. Preţurile nu sunt stabilite încă, dar invitatul a explicat că vor fi două produse în proiect, unul mai spaţios decât celălalt, şi că preţurile ar putea pleca de la 125.000 de euro plus TVA şi ar putea ajunge pe la 140.000 de euro plus TVA. 

„Vom face preţurile când vom avea designul final, şi vom avea şi opţiuni pentru cei care vor casa altfel faţă de proiect. Pentru cei care cumpără la finalul anului cred că ar dura cam un an şi jumătate construcţia, până ar putea să aibă casele“. 

Conform invitatului, un astfel de proiect ar trebui să cuprindă facilităţi precum teren de joacă, zone comerciale, zone de servicii, „poate şi o piscină, poate şi o sucursală a poştei“.  În ceea ce priveşte proiectul din Snagov, acesta ar cuprinde patru vile şi ţinteşte un nivel de calitate şi preţ mai ridicat decât cel din Baloteşti. Acest proiect ar trebui lansat tot în toamna anului 2021. 

„Este un cartier închis cu patru vile, fiecare cu propria piscină, va fi de lux, dar într-un preţ care să le permită oamenilor să cumpere. Snagov este mai scump, dar este mai departe de oraş, deci, preţul ar fi undeva la 180-200.000 de euro“. 

Dagesh Group este un dezvoltator cu capital israelian prezent pe piaţa din România de 15 ani. În acest timp a dezvoltat proiecte în zone centrale ale Bucureştiului, atât pe segmentul rezidenţial – Morilor Residence şi Mugur Residence în Timpuri Noi, Teleajen Residence în zona Pache Protopopescu – dar şi pe segmentul de birouri – Platinum Center. De aceea, proiectele din afara Bucureştiului reprezintă o premieră. „Este greu să găseşti teren pentru 70 de case în centrul Bucureştiului şi am fi ajuns la preţuri neaccesibile, ori noi vrem să vindem către clasa medie. Chiar dacă alegem să mergem în afara Bucureştiului cu o parte din proiecte, alegem locaţii bune, destul de aproape de oraş, la 20-25 de minute de mers cu maşina până în zona centrală a oraşului, de aceea ne-am uitat foarte aproape de autostradă şi de DN1“. 

În paralel, israelienii continuă cu proiectele rezidenţiale de tip boutique aflate în zone centrale. Anul acesta au lansat proiectul Opera Residence, un ansamblu de 46 de apartamente aflat în apropiere de Parcul Operei, compus din două clădiri. Investiţia se ridică la 6,5 milioane de euro. 

„Am cumpărat terenul în 2008, am avut PUZ care a fost amânat din cauza pro­blemelor legislative şi am stat mult pentru aprobarea finală, care a venit în 2017, apoi am intrat în autorizare, care a fost dificilă din cauza apropierii proiectului de principalele clădiri ale oraşului, dar am reuşit să îl lansăm. Deja am început să vindem, iar oamenii se vor muta acolo în jurul anului 2022“. 

Totodată, Abecassis Shlomo a explicat că lucrează şi la un alt proiect ce va fi situat în Capitală, un proiect de circa 40 de apartamente de 3 şi 4 camere, care va fi construit în zona pieţei Alba Iulia. Acesta nu a fost lansat încă. 

Întrebat dacă urmăreşte şi alte oraşe din România, co-fondatorul grupului a explicat că se concentrează doar pe Bucureşti. 

„Suntem o compania boutique cu o forţă de management limitată, preferăm să ne concentrăm pe Capitală, lucrăm şi în Tel Aviv, avem investiţii şi în alte ţări din Europa, iar dacă intrăm în alte oraşe din România va fi mai greu de gestionat. Am decis să ne concentrăm pe Bucureşti“. 

Invitatul a subliniat că cel mai important element al pieţei imobiliare rămâne locaţia. Acest lucru s-a simţit pentru grupul israelian când a început criza din 2008, iar Dagesh a continuat să vândă, chiar dacă la un discount de 30-40-50% faţă de preţul iniţial. 

„Ca un grup care a supravieţuit bine crizei din 2008 vă pot spune că ce ne-a ajutat să supravieţuim este să păstrăm cei trei L din imobiliare: locaţie, locaţie, locaţie. (...) În această privinţă, toate pieţele imobiliare sunt la fel. În Tel Aviv contează locaţia, în Spania locaţia, în Franţa locaţia, în Londra locaţia, totul este despre asta. Poţi schimba ferestrele, culoarea camerei, dar nu poţi schimba locaţia“. 

Abecassis Shlomo consideră că piaţa din România se comportă similar cu alte pieţe rezidenţiale, dar că procesul de autorizare pentru a construi în centrul Bucureştiului este totuşi unul anevoios, care ar putea fi eficientizat. Totodată, el a adus în discuţie situaţia străinilor care vin în România şi care nu pot accesa un credit aici pentru a achiziţiona o locuinţă. 

„Ar fi mai bine dacă România le-ar permite şi străinilor să ia finanţare pentru a cumpăra apartamente. Acum străinii nu pot lua credite în România dacă nu lucrează aici, iar asta ţine puţin piaţa pe loc. Am văzut că în alte ţări li se permite“. 

Raportat la proiectele Dagesh, intenţia de achiziţie se împarte aproximativ în mod egal între cei care cumpără pentru a locui şi cei care cumpără în scop investiţional. 

În ceea ce priveşte modul în care aceştia îşi finanţează achiziţia, majoritatea clienţilor au fonduri proprii, cu doar un segment de 15% de clienţi care apelează la credit bancar. 

„Noi îi dăm clientului posibilitatea de a plăti rate către noi pe parcursul construcţiei, dar doar corelat cu avansul acesteia. Dacă ei văd că am terminat fundaţia, plătesc o sumă agreată, când termin structura până la etajul lor, o altă rată în funcţie de paşii agreaţi. Nu plătesc în avans sau în rate independente, necorelate cu construcţia“. 

Grupul Dagesh este controlat în prezent de Abecassis Shlomo şi de asociatul său, Tzohar Gabriely.